라오스인들은 막캄뻠이 혈압과 당뇨에 효과가 있다고 생각한다.
- 라오스에서 살면 날씨가 더워서 그런지 탈수 증세가 좀 생기는 것 같다. 그래서 몸이 안 좋을 때 라오인들은 클리닉에 가서 수액을 맞는다. 그러면 water balance가 맞아서 그런지 한결 좋아진다고 한다. 그래서 그런지 혈압이 높은 사람이 많다.
- 라오스 음식중에는 단것이 많고, 라오스인들은 단것을 좋아해서 당뇨도 생각보다 많은 것 같다.
이런걸 생각해 보면, 막캄뻠은 라오스인들에게 좋은 식물인 것 같다.
막캄뻠 말린 것을 물에 넣고 끓여서 식힌 후 차(tea)처럼 먹기도 한다.
물에 끓이거나 우리면 보리차 같은 색이나며, 맛은 약간 신(sour)데, '쏨퍼디' 보다는 시지 않다.
https://www.phakhaolao.la/kb/0000198
효능
Lao healers usually used the stem bark in the form of decoction as a medicine for reducing high blood pressure symdromes. In India, the plant is used as aperient, aphrodisiac, astringent, digestive, diuretic, laxatice, refregirant and tonic. It is also used in anaemia, asthma, biliousness, diabetes, dyspepsia, emaciation, consumption, jaundice and haemorrhagic disorder. In Malaysia, the root bark is useful in the treatment of ulcerative stomatitis. The extract of the fresh bark, mixed with honey and tumeric is given to treat gonorrhoea. The decoction of the leaves is used to treat fever. The powdered of the seeds are used to heal bronchitis and asthma. In Vietnam the decoction of salty fruits (15-20g) is used for treating diabetes.
According to oriental medicine theory, the fruits have sour, sweet taste, slightly acrid, cool character, have antipyretic, anti-inflammatory actions, purging lung, produce mucous. The leaves have hot taste, calm character, possess diuretic action. The root is bitter, acrid, calm character, astringent and has hypotensive effect. The stem bark has also astringent effect. The flowers possess refregirant, antipyretic and laxative effects.
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